Veiligheid

logoStichtingVeiligePaarden

Paardrijden is niet zonder enig risico. Het bestuur van Jeanne d’Arc heeft veiligheid altijd hoog in het vaandel staan.

Het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport is een initiatief van de KNHS en de FNRS. Jeanne d'Arc heeft dit certificaat en wordt door de eisen van deze certificering scherp gehouden in het onderkennen van risico’s.

Een van de benodigde administraties is die van ongevallen. De ongevallen die plaatsvinden op het Jeanne d’Arc terrein worden genoteerd en bijgehouden met behulp van het ongevallenregistratieformulier. 

Onder het hoofdstuk Formulieren Veiligheid vind je het ongevallenregistratieformulier. Hierdoor hebben de leden die op het terrein van Jeanne d’Arc een ongeval meemaken de mogelijkheid om dit formulier in te vullen. Gaarne de ingevulde formulieren mailen naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

Analyse

Doordat Jeanne d'Arc een ongevallenregistratie bijhoudt geeft dit ons veel informatie.

 Hoewel paardrijden een risicovolle sport is liepen het merendeel van de ongevallen met een schram en wat blauwe plekken gelukkig goed af

 We zien dat in 62% van de ongevallen jonge ruiters in de categorie 7 – 12 jaar betrokken zijn. Dit zijn ook de minst ervaren ruiters.

Ook zien we dat de onervarenheid van de ruiter en het karakter van het paard als de meeste (76%) factoren worden genoemd. Wij als vereniging kunnen niet (zoals bij een manege) de mensen en paarden op karakter matchen. Tenslotte kopen mensen zelf een paard en gaan dan les nemen op onze vereniging.

Omdat we denken dat de spring lessen gevaarlijker zijn dan dressuur is bij deze lessen de body protector of airjack verplicht. We zien echter dat bij onze jongste leden er ongeveer even veel ongevallen plaatsvinden tijdens het springen als bij de dressuur.

Zoals iedereen weet is het dragen van de cap verplicht. Het dragen van een body protector is verplicht tijdens de spring lessen. Het bestuur van Jeanne d’Arc adviseert de ouders van onze jonge ruiters om ook tijdens de dressuurlessen de bodyprotector te dragen. Uit onze analyse blijkt dat het dragen van een bodyprotector door de ruiters in de leeftijd 7 tot en met 12, geen overbodige luxe is.